Sivut

Tausta

perjantai 25. tammikuuta 2013

303

Lapsille ostettiin luisteluun kypärät ja kuopuksen pipo ei sovi sinne alle tupsunsa takia, joten pipon tekoon... ...huopasta löyty yks kerä ja siitä se idea lähti... ...ohjetta en voi linkata koska tää on vähän sekalainen seurankunta erilaisia ohjeita. Mutta puikot oli ainaki 7.0mm paksuutta.
Ehkä muutama kerros ja silmukka olis saanu olla lisää ku huovuttu enemmän kuin luulin.
---

Pyynnöstä taas yksi pari, 7veikasta 37koossa, 3.5mm koukulla.

---

I love it!!!

Viime sunnuntaina laitoin juuren tulemaan 'juurta jaksaen' -blogin ohjeilla, toissapäivänä tein raskin jollain kotikokki-ohjeella ja eilen leipastiin kuopuksen kanssa hapanleivät... ...eikun siis ruisleivät (hapanleipää ei saa meillä sanoa kun muksut yhdistää sen hapankaaliin ja kieltäytyvät syömästä).
 
Mutta ohje siis näin:
Juuri alusta alkaen (mä tein puolikkaan juuren)

1. päivän aamu

Sekoita suuressa tölkissä 120 g vettä ja 60 g jauhoja. Laita kansi päälle ja jätä yön yli huoneenlämpöön tai mahdollisuuksien mukaan hieman huoneenlämpöä lämpimämpään paikkaan (esim. patterin tai uunin läheisyyteen).

1. päivän ilta

Lisää tölkkiin 60 g vettä ja 60 g jauhoja, sekoita huolellisesti. Jätä yön yli samaan paikkaan.

2. päivän aamu

Lisää 60 g vettä ja 60 g jauhoja, sekoita huolellisesti. Tässä vaiheessa juuresi on toivottavasti lähtenyt jo käymään – sen tulisi tuoksahtaa kevyen happamalta ja käyneeltä. Jos olosuhteet ovat olleet suotuisat ja käymisprosessi on alkanut, laita juuri jääkaappiin. Mikäli olet huono-onnisempi, sekoita juureen hieman raastettua omenaa tai teelusikallinen hunajaa ja jätä se huoneenlämpöön.

3. päivän aamu

Lisää tölkkiin 60 g vettä ja 60 g jauhoja, sekoita huolellisesti. Nyt juuren pitäisi viimeistään tuoksua miedosti käyneeltä. Laita juuri jääkaappiin.

4. päivän aamu

Sinulla on nyt puolisen kiloa käyttövalmista hapanjuurta! Säilytä juurta tästä lähin jääkaapissa ja ruoki sitä kerran viikossa 100 grammalla vettä ja 100 grammalla jauhoja. Jos haluat säilyttää juurta huoneenlämmössä, tulee sitä ruokkia vastaavalla vesi- ja jauhomäärällä kerran päivässä.

Mulla on nyt tuo juuri pakastimessa odottamassa seuraavaa kertaa.
Ja itse leivän tekoon:

RASKI:

8 dl 40 asteista vettä

6 dl täysjyvä ruisjauhoja

1 dl hapanjuurta

LEIPÄTAIKINA:

raski, johon lisätään:

3 dl 40 asteista vettä

n.15 dl ruisjauhoja

1 rkl suolaa

RASKI:

1 Dl taikina juurta. Sekoita veteen jauhojen kanssa.Vispaa ainekset tilavassa kulhossa ilmavaksi velliksi. Peitä liinalla ja laita lämpimään paikkaan 14 tunniksi tekeytymään. Välillä kannattaa rivakasti sekoittaa. Nyt raskin pitäisi kuplia. Ota raskia 1 dl talteen seuraavaa leipomiskertaa varten. Voit lisätä siihen jauhoa, että tulee kovahko taikinapala. Säilyy jääkaapissa viikon, mutta voi myös pakastaa.

LEIPÄTAIKINA:

Sekoita raskiin suola, vesi ja jauhot. Jauhoja vähitellen hyvin vaivaten. Jos raski ei ole hyvin käynyt, voit tässävaiheessa lisätä mukaan hiivaa. Kumoa taikina työpöydälle ja jatka alustusta siinä, kunnes taikina on sopivan kiinteää mutta pehmeää. Laita taikina takaisin kulhoon ja tee kämmensyrjällä risti taikinan pintaan. Peitä liinalla ja anna nousta kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa. Kun risti on hävinnyt voi leipominen alkaa.

Leivo kaksi limppua työpöydällä pyöritellen. Laita ne pellille kohoamaan, jauhota pinta ja peitä liinalla. Leivät repeilevät nousun aikana. Nostatusaika on vähintään tunti, lämmin vedoton paikka on paras ja kunnon nostatus on tärkeää, ettei leivät repeile paiston aikana.

Laita leivät 250 asteiseen uuniin , jossa on pohjalla pikku kupillinen kiehuvaa vettä kosteuden lisäämiseksi. (vuolukivinen paistokivi on hyvä apu) Laske lämpö 180 asteeseen ja paista 1 tunti. Laske lämpö nyt 150 asteeseen ja anna paistua vielä 15-30 min. Paistoajat riippuu paljon uunista ! Kokeilemalla tämäkin selviää. Leipä on kypsä, kun kumisee pohjaan rystysillä kopauttaen.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti